Jump to content
  • 0
CostasAthan

GTag - Google Analytics show no traffic

Question

Is there a delay till Google Analytics start delivering data for the first time for a website? I have set up Google Analytics more than 24h ago, I see the tag in the wiki's source code, but Realtime monitoring shows 0 traffic, as well as the traffic's overview is 0 too.

Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Try the following troubleshooting steps:

  1. Verify that you have the correct analytics ID in the extension
  2. Verify that the analytics code is appearing in the page source. If it does not, you either do not have the extension enabled (check Special:Version), or the extension is configured to not track you (because you are sending DNT with your requests, or you are part of an exempt user group). If the latter case, you can modify the extension config in LocalSettings.php.
  3. If the code appears but you still see no data, ensure that your browser isn't blocking the request. Many ad blockers will block Google Analytics and some browsers such as Firefox have built-in privacy settings that may block trackers as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
1 hour ago, Skizzerz said:

Try the following troubleshooting steps:

  1. Verify that you have the correct analytics ID in the extension
  2. Verify that the analytics code is appearing in the page source. If it does not, you either do not have the extension enabled (check Special:Version), or the extension is configured to not track you (because you are sending DNT with your requests, or you are part of an exempt user group). If the latter case, you can modify the extension config in LocalSettings.php.
  3. If the code appears but you still see no data, ensure that your browser isn't blocking the request. Many ad blockers will block Google Analytics and some browsers such as Firefox have built-in privacy settings that may block trackers as well.

It was number 3... I am using multiple browsers, one without any ad related extensions, and I had the impression that the browser I was using for testing was the one without an ad-blocker installed.

Just another question in order not to start another topic. Google suggests "To install the global site tag, copy the following code and paste it immediately after the <head> tag on every page of your site". Any reason GTag calls the script near the end of the <body> tag?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Limitations in MediaWiki, for the most part. Injecting javascript into <head> is a chore, injecting javascript at the end of <body> is natively supported. In practice where you put the code makes no difference whatsoever.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.